מאת: ד״ר יפה שיר-רז
השעה הייתה 10:30 בבוקר, ופסקל אימפרטו המתין בתור הארוך שהשתרך במרפאת צ'לסי במנהטן, כדי להיות בין הראשונים לקבל את החיסון הניסיוני שסוף סוף אושר ע"י נשיא ארה"ב למגיפה המפחידה. ביחד איתו, נרגשים, המתינו גם הכתבים וצלמי העיתונות.
החששות מפני הפנדמיה שפרצה בפברואר היו גדולים מאוד.
נביאי הזעם הכריזו שזה הולך להיות שידור חוזר של ה-ש-פ-ע-ת הספרדית, שקץ האנושות קרוב, שמיליונים ימותו, שעוד מיליונים רבים יזדקקו למכונות הנשמה ושבתי החולים יקרסו.
הלחץ על נשיא ארה"ב היה עצום.
נתון תחת הלחץ הפוליטי הגובר, הנשיא אישר תוכנית חסרת תקדים, השאפתנית ביותר שנעשתה אי פעם בארה"ב: Operation Warp Speed – תוכנית חיסון המונית שתאפשר לפתח, לבדוק ולאשר עד לסתיו חיסון חדש כנגד הנגיף מחולל המגיפה, תוך זפזופ על שלבי המחקר הקליני שנועדו לבחון את בטיחות החיסון לטווח ארוך.
המטרה – לחסן כל גבר, כל אישה וכל ילד וילדה בארה"ב – קידשה את האמצעים, סינוורה את עיני הפוליטיקאים וגרמה למדענים להשליך לפח האשפה את המדע.
נשמע מוכר? תודו שכן.
אבל הנשיא לא היה טראמפ. גם לא ביידן. הנשיא היה ג'ראלד פורד, והשנה הייתה 1976.
הפנדמיה שכל כך הפחידה אותו הייתה התפרצות שפעת החזירים. המירוץ לחיסון החל, ותוך זמן קצר החלו 4 חברות לייצר ולבדוק חיסונים חדשים.
למרות שכבר בקיץ היה ברור שזן השפעת החדש איננו שידור חוזר של מגיפת 1918, ממשלת ארה"ב כבר הייתה בשוונג.
הם הבטיחו חיסון, אז חיסון זה מה שיהיה.
אימפרטו היה סגן נציב הבריאות ויו"ר כוח המשימה המופקד על הפעלת תוכנית החיסונים בניו יורק. ראש עיריית ניו-יורק סירב לקבל את החיסון, ולכן אימפרטו התנדב לגלגל את שרוול חולצתו ולהצטלם לעיתונים בזמן שקיבל את הזריקה.
בניגוד לראש העיר, יתר התושבים דווקא שמחו לקבל את החיסון, וכמות האנשים שהמתינו בתורים ב-60 המרפאות ברחבי ניו יורק הייתה גדולה מאוד. אבל מה שאמור היה להיות טקס השקה משמח ואירוע יח"צ חיובי, הפך לאירוע אסון מתגלגל, שעד היום נודע בשם "הפיאסקו של חיסון שפעת החזירים ב-1976".
כבר באותו שבוע החלו להתגלגל במדיה חדשות מטרידות ממרפאות החיסון בפיטסבורג: שלושה מקרי מוות בלתי מוסברים בשל התקפי לב. "אני זוכר את היום הזה. אני זוכר אותו באופן חי", נזכר אימפרטו. "ראיתי את הכותרות האלו ברכבת התחתית, ואמרתי: "אלוהים אלוהים. כל הגיהנום משתחרר כאן". והכותרות הפכו גרועות יותר מרגע לרגע. בתוך ימים ספורים מהרגע שהוחל במתן החיסון ההמוני התחילו להגיע דיווחים מערים נוספות בארה"ב על מקרי מוות ועל תסמיני גיאן-בארה בקרב אנשים שחוסנו.
500 אנשים לקו בתסמונת ולפחות 25 נפטרו כתוצאה מכשל נשימתי לאחר שלקו בשיתוק חמור. למרבה האירוניה, רק אדם אחד מת מהשפעת עצמה. יותר מ-40 מיליון אמריקנים הספיקו לקבל את החיסון כשהתכנית נעצרה כעבור עשרה שבועות בלבד, מחקר שנערך מאוחר יותר מצא גידול של פי שמונה בהופעת תסמונת גיאן-בארה בתקופת החיסון.
אימפרטו עצמו אגב, מסרב גם היום להודות בקשר הסיבתי בין החיסון לבין מקרי מוות רבים נוספים שדווחו בעקבותיו, וטוען שמדובר במוות "עם החיסון" ולא "בגלל" החיסון, ואולם, ממשלת ארצות הברית נאלצה לשלם מיליוני דולרים כפיצויים לאלו שנפגעו, שכן ממשל פורד הסכים כבר ביוני לשאת בהוצאות כתוצאה מתביעות משפטיות, וביקש מהקונגרס להעביר חקיקה שתאשר זאת, לאחר שהחברות הכריזו שאינן יכולות להמשיך בייצור החיסון משום שחברות הביטוח סירבו לבטח אותן בביטוח אחריות רפואי לאור הנסיבות.
עד היום נחשב הפיאסקו של 1976 בארה"ב לאחד הגורמים המרכזיים שהובילו לחשדנות ולעלייה בהתנגדות לחיסונים. אף על פי כן, זה לא מנע מממשלות לעשות את אותה טעות פעם נוספת. ב-2009, כשארגון הבריאות העולמי הכריז שוב על פנדמיה, לאחר ששינה את ההגדרה של פנדמיה, בהסירו את ההכרח שמגפה חייבת לגרום מקרי תמותה ונזק רציני, הזהירו מומחים רבים מפני האפשרות שהפיאסקו של 1976 יחזור על עצמו שוב, וטענו שהחיסונים החדשים שפותחו לא נבחנו דיים, ושהשפעותיהם, במיוחד בילדים, אינן ידועות. התוצאה לא איחרה לבוא.
הפעם, הפיאסקו התחולל באירופה.
חיסון הפנדמריקס של GSK, שאושר ב-2009 בהליך חירום על ידי ה-European Commission על פי המלצות ה-EMEA, הוסר מהמדפים בעקבות דיווח על 800 מקרים של נרקולפסיה בילדים סמוך לקבלת החיסון. ב-2010, סוכנות התרופות השוודית והמוסד הלאומי לבריאות ורווחה בפינלנד פתחה בחקירה בעקבות מגיפת הנרקולפסיה המחרידה בילדים בפינלנד, ובפברואר 2011 הסיקה שיש קשר ברור בינה לבין החיסון. דוחות דומים פורסמו גם בגרמניה, צרפת ונורווגיה.
מחקר שפורסם בפינלנד דיווח על עלייה של פי 13 בסיכון לנרקולפסיה לאחר החיסון בילדים ובצעירים בני 4-19.
ההתנהלות העכשווית של ממשלות העולם, הכותרות היום על כוונת משרד הבריאות לדרוש חיסון מנדטורי – בעקבות פרסום הודעה לעיתונות של פייזר המבשרת על "הצלחה פנטסטית" בחיסון שלה – מעידה שהפיאסקו הכפול הזה לא גרם לשום הפקת לקחים או שינוי מחשבתי בקרב קובעי המדיניות. האם הוא נחרט בזיכרון הקולקטיבי של הציבור?
השבועות הקרובים יגידו.
מקור: הפוסט של ד״ר יפה שיר רז בפייסבוק
מידע נוסף:
אזהרה: ״החיסון לשפעת החזירים עשוי להיות מסוכן״ | Ynet
Health Ministry to recommend mandatory vaccine law to deal with vaccine refusers | ערוץ 7
The last time the government sought a ‘warp speed’ vaccine, it was a fiasco | The Sesttle Times
The Long Shadow of the 1976 Swine Flu Vaccine ‘Fiasco’ | Smithsonian Magazine