ד״ר יפה שיר-רז כותבת:
66,000,000 דולר.
זה הסכום שממשלת ישראל הולכת לשלם לחברת מודרנה על אספקת חיסון ה-mRNA-1273 שלה. זאת, על פי בקשת משרד הבריאות לפטור ממכרז לרכישת חיסונים לקורונה שפורסמה שלשום באתר מינהל הרכש הממשלתי.
על פי הפרסום, תקופת ההתקשרות עם החברה: 14.6.20-31.12.22.
המסמך הוסר מאתר הממשלה
אל תנסו לחפש אותו, משום שדקות לאחר שכתב ידיעות אדיר ינקו ביקש התייחסות ממספר גורמים על כך – הפרסום נמחק. "מזל שיש צילום מסך", הוא צייץ בטוויטר.
עד לפני כמה דקות הופיעו באתר מינהל הרכש הממשלתי הפרטים אודות בקשת משרד הבריאות לפטור ממכרז לרכישת חיסונים לקורונה מחברת מודרנה האמריקנית. כמה דקות אחרי שביקשתי התייחסות ממספר גורמים במשרד על כך – הכל נמחק. מזל שיש צילום מסך. pic.twitter.com/sbWebKtkby
— Adir Yanko (@adiryanko) June 14, 2020
לבקשת התגובה שלי לדובר משרד הבריאות לא קיבלתי תשובה, כך שלא ברור מה הסיבה להסרת הפרסום. אם הפרסום עדיין תקף, אזי:
66,000,000 מיליון דולר
הולכים להיות מושקעים בחיסון שלא עבר אפילו מחקרים פרה-קליניים בבעלי חיים לפני שהחל המחקר שלב 1 שלו.
חיסון שעל הממצאים משלב 1 שלו ב-45 נבדקים בריאים למד העולם מהודעה עלובה לעיתונות. לא מאמר בכתב עת רפואי, או אפילו בפרה-פרינט, כפי שפורסמו אינספור מחקרים בחודשים האחרונים, או למצער אפילו פרסום של נתוני המחקר.
חיסון שיום לאחר שהרים על טיל את וול-סטריט לשמע ה"בשורות הטובות" על כך שהוא הביא לעליית נוגדנים, התברר שרק אצל 8 נבדקים בלבד עלו רמות הנוגדנים המנטרלים, ולעומת זאת אצל כל הנבדקים מה שעלה הם רמות הנוגדנים הנצמדים – עובדה שכתב העת נייטשר ובכירים בתחום החיסונים הסבירו שהיא בדיוק מה שרוצים להימנע ממנו כשמפתחים חיסון חדש, שכן היא יכולה לגרום ל"הגברה התלויה בנוגדנים" – שעלולה להחמיר את הסיכון של האדם שקיבל את החיסון לתחלואה חמורה אם ייחשף בהמשך לנגיף – התופעה שעל פי ד"ר פול אופיט, היא זו שגרמה לקטסטרופה בפיליפינים ב-2017, שכתוצאה ממנה מתו מאות ילדים.
חיסון ש-3 מתוך 15 המשתתפים בקבוצה שקיבלה את המינון של 250 מיקרוגרם בו סבלו מ"תסמינים מערכתיים בדרגה 3" בתוך 43 ימים מקבלתו. אחד מהם התראיין במדיה לאחרונה וסיפר על החוויה, שלדבריו הייתה המחלה הקשה ביותר שסבל בחייו.
חיסון שהוא קונספט חדש לחלוטין בעולם החיסונים – חיסון mRNA (רנ"א שליח). במקום להזריק את חלבון מעטפת הנגיף עצמו (חלבון ה-S), לאחר שגודל בתוך מצע כלשהו מחוץ לגוף (כמו שמרים או ביצים) – הרעיון בחיסון הזה הוא שתאי הגוף שלנו יהיו המצע שייצר אותו. כדי להשיג מטרה זו, החיסון של חברת מודרנה מבוסס על mRNA – רנ"א שליח. זוהי מולקולה שמורכבת מחומר גנטי שדומה לדנ"א, ומכיל את הקוד שמכתיב לתאים אילו חלבונים לייצר.
חיסון שלמרות כל זאת, נדחף קדימה כאילו שלב ראשון שלו היה הצלחה אדירה, ודוהר ביולי לשלב 2+3 במקביל.
חיסון שלא נבדק בניסוי קליני רחב
אף חיסון מהסוג הזה לא נבדק מעולם בניסוי קליני רחב היקף. לכן, איש אינו יודע עדיין מה תהיה בטיחות החיסונים לטווח ארוך – מה זה אומר שהגוף שלנו יתחיל לייצר את חלבון הספייק של נגיף הקורונה.
"זה כמו לבנות מטוס תוך כדי שאתה טס", אמר ג'וזף קים, מנכ"ל חברת אינוביו, שמפתחת חיסון דומה. השוואה נפלאה.
בניגוד לרובנו, עבור יצרני החיסונים הללו, הקורונה היא הזדמנות: "משבר ה- COVID הוא הזדמנות נהדרת לדחוף את החיסונים האלה", אמר דן ברוך, מנהל המרכז לחקר הווירולוגיה וחיסונים במרכז הרפואי בית ישראל דיאקונוס.
מי מאחורי החיסון
החיסון הוא פרי פיתוח של חברת מודרנה (Moderna) בשיתוף עם המוסד הלאומי לאלרגיה ולמחלות זיהומיות (NIAID), שבראשו עומד ד"ר אנטוני פאוצ'י, מי שעומד היום גם בראש כוח המשימה האמריקני להתמודדות עם משבר הקורונה. למעשה, מדענים ב-NIAID הם אלו שפיתחו את הפרוטוטייפ של החיסון, והמוסד הוא זה שניהל את הניסוי שלב 1.
החיסון מומן על ידי ביל גייטס, שכבר ב-2016 הכריז על מענק של 20 מיליון דולר למודרנה לפיתוח חיסון מבוסס mRNA למניעת איידס.
66,000,000 דולר.
66,000,000 סיבות טובות להפחיד אותנו, בדרך לעוד חקיקות דיקטטוריות.
אודות הכותבת:
ד"ר יפה שיר-רז (Ph.D. אוניברסיטת חיפה) היא חוקרת במרכז המחקר לתקשורת סיכונים באוניברסיטת חיפה, ומרצה לתקשורת בריאות בתוכנית הבינלאומית בבית הספר סמי עופר לתקשורת, המרכז הבינתחומי הרצליה.
תחומי המחקר וההוראה שלה כוללים תקשורת בריאות ותקשורת סיכונים, יח"צ בתחום הבריאות ותקשורת שכנוע. היא מתמקדת בעיקר בנושאים שנויים במחלוקת הכרוכים באי ודאות.
היא בוחנת את האסטרטגיות וטקטיקות המשמשות את תעשיית הפארמה לקידום תרופות, כיצד מתקשרת תעשייה זו את הסיכונים בריאותיים הקשורים למחלות ותרופות, ואיך פועלות רשויות הבריאות להסדרת מאמצי קידום אלו.
בנוסף, מחקרה מתמקד בתקשורת בריאות וסיכון במהלך מגיפות (תקשורת EID), במסגרת הפרויקטים המחקריים TELL ME ו-ASSET, שניהם במימון האיחוד האירופי.
במקביל, היא משמשת גם כעיתונאית בריאות בכירה במגזין מנטה, ידיעות אחרונות, וב-15 השנים האחרונות מתמקדת בתחקירים בתחום הבריאות.
הפוסט המקורי פורסם בעמוד הפייסבוק שלה.
למה הממשלה מזמינה חיסונים שבטיחותם מוטלת בספק? ב66.000.000 דולר? (אפילו המספר שטני)
האינטרס הוא כלכלי !!! ראש הממשלה מתנהג כראש מאפיה.זה למה !!!
תבדקו מי ממן את מודרנה לא תופתעו בכלל לדעת מי
לא מתחסנים לקורונה לפני שיש שקיפות ומסקנות לחיסון הניסויי שניתן ל 489,000 תינוקות בישראל בלי ידיעת הוריהם וגרם לנכויות קשות בשנים 2011-2015.
תנו לילדים שלנו קול, ותישמרו על שלכם.